A vállalkozás finanszírozása

A finanszírozás meghatározása

A sikeres vállalkozás egyik feltétele a jó ötlet, elképzelés melyre a működés alapul. Az elképzelések önmagukban azonban nem sokat érnek, ha nem áll rendelkezésre a megvalósításukhoz szükséges anyagi forrás. Anyagi forrás alatt nem kizárólag készpénzt értünk, egy vállalkozás indításakor jól használhatóak a már korábban megszerzett, birtokolt javak, gépek, berendezések, termelőeszközök. Minden vállalkozástípusnál lehetőség van arra, hogy ezeket a meglévő eszközöket a vállalkozásba, társaságba „bevigyük”, nem pénzbeli hozzájárulás formájában a társaság rendelkezésére bocsássuk.

Ugyanakkor egy vállalkozás indításakor mindenképpen szükség van több-kevesebb készpénzre is. Ennek egyrészt gyakorlati okai vannak, hiszen hiába a gép, berendezés, ha nincs pénz alapanyag vásárlásra, nem lehet fizetni a dolgozókat, a kész árut nem tudjuk rendeltetési helyére juttatni, mert képtelenek vagyunk a fuvardíjat kifizetni; egyszóval a termelés beindításához nem rendelkezünk elegendő forgóeszközzel.

Az eszközök másik nagy csoportja a vállalkozásban használt tényleges eszközök – befektetett eszközök – melyek alatt a gépeket, berendezéseket, a vállalkozás tartósan használt vagyontárgyait értjük. Főleg a befektetet eszközök esetében fordul elő, hogy a vállalkozás indításakor az alapítók a már korábban megszerzett vagyontárgyaikat bocsátják mint vagyoni hozzájárulást a gazdasági társaság rendelkezésére.

Fentiek alapján:

Finanszírozás alatt, a vállalkozáshoz szükséges tőke előteremtését értjük, amely történhet saját erőből (saját forrásból) és idegen források igénybevételével (külső finanszírozással).

 

Körmös Honlapok

Fábián Fanni
Balogh Kleopátra Barbara
Orosz Erika
Széles Szilvia
Didekne Harsanyi Edit
Juvanzic Anna
Németh Krisztina
Gebei Tímea
Copyright © 2009 Informax - Minden jog fenntartva